Viu, experimenta i descobreix el món de la ciència.
Aquest any tornarem a gaudir de la ciència al Parc de la Ciència dins la programació de Festes de Primavera.
El Parc de la Ciència pretén acostar a la ciutadania el coneixement científic i tècnic d’una forma fàcil i lúdica, sense renunciar a la transmissió de valors i de continguts científics i tecnològics, col·laborant en l’alfabetització cientificotècnica i en el foment de les vocacions, especialment en les nenes i joves.
PROGRAMA
ESPECTACLES
Zona 3 -6 anys
Espectacle "De Faula" La Guilla Teatre
Dos investigadors, naturalistes, científics i veterinaris, ens expliquen, a través de les faules, curiositats dels animals com per exemple: per què els tigres no saben pujar als arbres? O, per què hem de tenir cura de la natura i tot allò que ens envolta?
Zona 6-10 anys
Valentina Quàntica de la Companyia Anna Roca
Per què, si vivim en una societat que procura per la igualtat d'homes i dones, hi ha tan poques científiques reconegudes ? Per què tenim tantes curiositats sense resposta? Per què és tan fascinant el món en el que vivim??! Si vols resoldre aquestes qüestions, si ets dels que la curiositat et surt per les orelles o simplement tens ganes de descobrir allò que li passa pel cap a la Valentina, entre al seu laboratori i deixa't sorprendre. Perquè un espectacle pot ensenyar-te més coses de les que creus !
TALLERS
Zona 3 -6 anys
Boletes de fukuoka
Taller de sensibilització sobre la importància i els beneficis que aporten els espais verds: salut, oci, benestar, i que es concreta en fer un element que pot contribuir a la mitigació de la manca d’espais verds, a potenciar la biodiversitat i a millorar l’ecologia dels espais naturals. Els infants faran les seves pròpies boletes de fukuoka que es podran emportar a casa per seguir contribuint en aquesta causa tant important!
Formes, vegetals i cianotípies!
Quins arbres i plantes s’amaguen al Parc de les Planes? Explorarem el parc amb els cinc sentits per caçar sons, ombres, textures, colors i formes. A continuació, descobrirem les formes i característiques de les espècies vegetals d’aquest parc, tot creant una composició artística a través de la tècnica de revelat de la cianotípia, que ens podrem endur a casa!
Zona 6 -10 anys
El nostre primer robot
Per fer la exploració espacial, necessitem coets, però també robots! Que s’envien per l’exploració de la lluna i altres planetes i satèl·lits. En aquest taller maker exercitarem els dots creatius i manipulatius. A partir d'uns materials donats (segons la metodologia tinkering) haurem d'aconseguir fabricar un robot dibuixant! Ho aconseguirem? Quins robots sorgiran de la nostra inventiva?!
Les bogeries de Newton
Ens convertirem en enginyers aeronàutics experts i viurem en primera persona el llançament d’un coet segons la tercera llei de Newton (la llei d’acció-reacció). Després, descobrirem el principal fenomen que permet el llançament de coets, l’augment de la pressió, i finalment, fabricarem el nostre propi coet personalitzat i en farem el llançament!
Nanociència
Què és nano? Descobrirem la escala nanomètrica i com en aquesta escala els materials es comporten de forma diferent, fent una targeta iridescent! També desvelarem algunes de les aplicacions de la nanotecnologia, simulant el procés de formació de les nanoencapsulacions, fent macroencapsulacions com es fa a l'alta cuina!
Mira... Com reacciona!
Què és una reacció química? Aprendrem a diferenciar entre reaccions químiques i barreges i podrem observar en primera persona alguna de les reaccions més espectaculars. Després, gràcies a les reaccions químiques i els nostres inseparables amics, els polímers, fabricarem el nostre propi Slime i ens el podrem endur a casa!
CIÈNCIA LH:
Llegim el Riu
Llegim el riu és un projecte que es fonamenta en la ciència ciutadana (recerca participativa) a l’entorn del riu Llobregat i dels seus afluents principals, Anoia i Cardener, per afavorir el coneixement d’aquest espai i la col·laboració de la ciutadania en la seva protecció. En aquesta ocasió podrem observar i identificar els invertebrats que viuen al riu i com els podem fer servir com a bioindicadors
"L'Home que fabricava caixes niu"
Gemma Solà i Javi Gómez
L'home que fabricava caixes niu és un llibre d’una història motivadora per descobrir i conèixer els ocells més habituals dels nostres pobles i ciutats. La seva lectura està recomanada per infants a partir de 6 anys.
Coneix la historia de l’home que fabricava caixes niu i vine a muntar caixes niu amb nosaltres.
JOCS DE GRAN FORMAT:
Bala va! El balòdrom. Arquilàstic
Engrescadora activitat de participació per a totes les edats, en la que cada participant o grup pot construir, amb uns materials i una tècnica a l’abast de tothom, uns sorprenents i acolorits circuits laberíntics.
El repte dels constructors del BALÒDROM consisteix en aconseguir crear un circuit que permeti que, en deixar anar una bala de vidre des de l’inici, vagi baixant fins arribar al final del recorregut on ha de fer sonar la campaneta que hi hauran situat. Si sona....repte assolit!!
Cúpules de Leonardo.
Vine a muntar les cúpules de Leonardo, estructures ideades per Leonardo da Vinci. A partir de diferents patrons geomètrics -presents al Codex Atlanticus- podem aixecar “cúpules autosostenibles”: els seus elements no necessiten cap element d’unió. El principi de Leonardome és l’“estructura recíproca” de Leonardo. És a dir, l’acoblament tridimensional d’elements (peces de fusta) que es donen suport mútuament.
EXPOSICIÓ:
Exposició del naturalista Jordi Pi i Sabater
Jordi Sabater Pi –primatòleg i naturalista– va néixer a Barcelona l'any 1922; i morí a la mateixa ciutat l'agost de 2009. Però la seva vida fou intensa; plena de d'aventures i descobertes per les quals viatjarem tot valent-nos dels seus propis traços i dibuixos.
12:00h: Exposició comentada a càrrec de Jordi Serrallonga, Professor d'Antropologia i Evolució Humana, Universitat Oberta de Catalunya. Col·laborador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona