09/06/2022

Exposició: L'Hospitalet: Paisatge, matèria i memòria

Veure imatge de Exposició: L'Hospitalet: Paisatge, matèria i memòria (nova finestra)

 

El nostre projecte pretén desplegar amb el llenguatge de l’art una mirada i una actitud que amb esperit crític, s’aproxima a la naturalesa d’aquesta ciutat, cosmopolita, dinàmica i feliçment oberta a dimensions múltiples.

És ben cert que no podem separar un territori de la seva història, com tampoc podem arrancar l’ànima del cos d’una persona. No obstant aquesta dicotomia, hem d’entendre que el nostre present no és una cosa acabada. El present es va fent cada dia, s’exposa i accepta transformacions que, lògiques o no, formen part d’un procés que afronta de cara el seu futur.

L'exposició parla d'una realitat viva i complexa, fruit d'encreuaments i interessos que canvien la forma de la ciutat, però també de situacions afectives que deixen pas a la reconstrucció i convivència de tradicions, que dia a dia dialoguen amb la modernitat.

Comissaris: Carme Porta i  Rafael Romero

Breu explicació del projecte expositiu:

Per dur a terme aquesta mostra, es proposa a l'alumne un treball de camp on la percepció serà la seva principal aliada, de manera que cada participant aportarà el seu punt de vista segons la seva particular experiència. Segons diu el filòsof de la percepció Maurice Merleau Ponty:

"La meva percepció del món no és una suma de suposicions audibles, tàctils i visuals. Jo percebo d'una manera completa amb tot el meu ésser. Percebo una estructura única d'un objecte, una manera única de ser, però que es comunica amb tots els meus sentits alhora" (1)

Aprendre la natura múltiple, desplaçada i diversa amb tota la singularitat que la ciutat ens aporta, serà la feina que l'alumne a tall d'apunts de color, gargots a llapis o fins i tot fotografies anirà recopilant en un quadern de treball, espai on també hi podran aparèixer pensaments escrits que ens donaran la pauta per descobrir quins són els interessos que ha captat la ment dels nostres alumnes per, posteriorment, materialitzar-los en una obra d'art (pintura, principalment) que parli del territori escollit.

L'Hospitalet, és una ciutat cosmopolita que parla des del marge, malgrat no de marginació. En ella es condensa una diversitat important de gent amb tradicions que van des d'aquelles pròpies d'una població immigrant fins a aquelles que ara per ara parlen de transgressió. Ciutat poblada d'edificis industrials convertits actualment en espais moderns i habitats, molts d'ells , per artistes d'elit. Contrastos que animen la germinació d'un present amb ànsies de futur.

(1) Merleau-Ponty, Maurice (1964). The film and the new psychology. Sense and non-sense. Evanston: Northwestwern University Press.

Organitza la mostra el Centre Cultural Sant Josep de L'Hospitalet del Llobregat, amb la col:laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

El projecte expositiu forma part del Grup d'innovació Docent de la Universitat de Barcelona M.I.M.A(Memòria i Matèria Artística) del qual Rafael Romero n'és investigador principal i Carme Porta membre actiu del grup.
 

Centre Cultural Sant Josep | Av. Isabel la Catòlica, 32 | 08901 L'Hospitalet | Tel. 93 403 20 99 | ccultural.santjosep@l-h.cat