Noticias
Viu, experimenta i descobreix el món de la ciència.
Aquest any tornarem a gaudir de la ciència al Parc de la Ciència dins la programació de Festes de Primavera.
El Parc de la Ciència pretén acostar a la ciutadania el coneixement científic i tècnic d’una forma fàcil i lúdica, sense renunciar a la transmissió de valors i de continguts científics i tecnològics, col·laborant en l’alfabetització cientificotècnica i en el foment de les vocacions, especialment en les nenes i joves.
PROGRAMA:
ESPECTACLES
PETITS GRANS
11:00 – 11:45 11:30 - 12:15
12:30 – 13:15 13:15 – 14:00
ZONA 3-6 ANYS
Espectacle "De Faula"
La Guilla Teatre
Dos investigadors, naturalistes, científics i veterinaris, ens expliquen, a través de les faules, curiositats dels animals com per exemple: per què els tigres no saben pujar als arbres? O, per què hem de tenir cura de la natura i tot allò que ens envolta?
ZONA 6-10 ANYS
Què cal fer per ser científic?
Creaciència Dani Jiménez
Un recorregut ple d’experiments per iniciar-se en l’apassionant món de la ciència. Amb aquest espectacle descobrim quina és la feina d’una persona científica i quines són les cinc característiques més importants que un científic o científica ha d’aplicar a la seva feina.
TALLERS:
ZONA 3-6 ANYS
Aquesta aigua està contaminada!
Podem beure l'aigua que recollim directament del medi? Com podem saber si una aigua està contaminada? A vegades la contaminació no pot veure's i provar una aigua desconeguda pot ser perillós… En aquesta activitat investigarem el ph de diferents mostres d'aigua amb col llombarda.
La papallona elèctrica
Què són els llampecs? L'electricitat pot estar per tot arreu i es manifesta en alguns dels fenòmens quotidians. Fem una manualitat per descobrir l'existència de l'electricitat estàtica. Construïm una papallona elèctrica que l'audiència es podrà endur a casa.
ZONA 6-10 ANYS
El nostre primer robot
Per fer la exploració espacial, necessitem coets, però també robots! Que s’envien per l’exploració de la lluna i altres planetes i satèl·lits. En aquest taller maker exercitarem els dots creatius i manipulatius. A partir d'uns materials donats (segons la metodologia tinkering) haurem d'aconseguir fabricar un robot dibuixant! Ho aconseguirem? Quins robots sorgiran de la nostra inventiva?!
Les bogeries de Newton
Ens convertirem en enginyers aeronàutics experts i viurem en primera persona el llançament d’un coet segons la tercera llei de Newton (la llei d’acció-reacció). Després, descobrirem el principal fenomen que permet el llançament de coets, l’augment de la pressió, i finalment, fabricarem el nostre propi coet personalitzat i en farem el llançament!
Nanociència
Què és nano? Descobrirem la escala nanomètrica i com en aquesta escala els materials es comporten de forma diferent, fent una targeta iridescent! També desvelarem algunes de les aplicacions de la nanotecnologia, simulant el procés de formació de les nanoencapsulacions, fent macroencapsulacions com es fa a l'alta cuina!
Mira... Com reacciona!
Què és una reacció química? Aprendrem a diferenciar entre reaccions químiques i barreges i podrem observar en primera persona alguna de les reaccions més espectaculars. Després, gràcies a les reaccions químiques i els nostres inseparables amics, els polímers, fabricarem el nostre propi Slime i ens el podrem endur a casa!
JOCS DE GRAN FORMAT:
Enginys Eko.poètiks
Companyia Katakrak
En aquesta instal·lació es complementen la creativitat, el reciclatge i el joc amb els principis bàsics de l’electricitat, l’electrònica, les energies renovables i... un xic de poesia.
És una col·lecció de 10 ginys on, cadascun d'ells, s'activa a través d'una font d'energia renovable, com per exemple: energia solar, dinamos, imants, entre d'altres. Cada artefacte planteja un joc que conté diversos reptes fins a arribar al seu desenllaç, el qual inclou una reflexió poètica.
Cúpules de Leonardo
Vine a muntar les cúpules de Leonardo, estructures ideades per Leonardo da Vinci. A partir de diferents patrons geomètrics -presents al Codex Atlanticus- podem aixecar “cúpules autosostenibles”: els seus elements no necessiten cap element d’unió. El principi de Leonardome és l’“estructura recíproca” de Leonardo. És a dir, l’acoblament tridimensional d’elements (peces de fusta) que es donen suport mútuament.
EXPOSICIÓ:
ART, CERVELL I PERCEPCIÓ VISUAL
Les il·lusions òptiques poden semblar un engany visual, però en realitat són el resultat del nostre cervell, que tracta de predir el futur.
Quan la llum arriba a la retina, el nostre cervell triga al voltant d'una dècima de segon a traduir aquest senyal en la percepció. Aquest retard neuronal fa que els nostres cervells generin imatges per interpretar el món. D’aquesta manera el cervell busca la resposta més senzilla i la interpreta en funció d’imatges que ens són familiars, tot i que de vegades aquesta interpretació no és del tot la real.
El nostre cervell és lent, de manera que necessita crear percepcions que corregeixen aquest retard.
#LHCIÈNCIA